Al een tijdje was het tijd om onze voortuin eens flink aan te pakken. Na flink wat uurtjes op internet gekeken te hebben naar verschillende ideeën en ook wat bezoekjes aan tuincentra leek een voortuin met steenkorven muurtjes en een houten vlonder ons wel wat. In eerste instantie wilde we dit dit keer laten doen en gingen we op zoek naar geschikte leveranciers van schanskorven ook wel steenkorven genoemd.

Hoewel op internet en bij tuincentra veel geadverteerd wordt met volledig op maat gemaakte korven blijkt volledig op maat toch erg beperkt tot standaard maten. Dus…. maar de oude Pipi Langkous slogan en “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan” en maar zelf op zoek naar oplossingen.

Eerst opzoek naar rekken en methoden om deze op een mooie goede manier aan elkaar te maken. Uiteindelijk gevonden gegalvaniseerde rekken gewoon bij de Praxis. Deze panelen van 180×90 draadpanelen leken mij wel geschikt en ik verwachte deze wel eenvoudig op maat te kunnen slijpen of knippen.

Nu nog op zoek naar handige klemmetjes of iets om deze aan elkaar te maken en ook afstandshouders om te voorkomen dat bij het vullen van de draadmanden deze uit elkaar zouden buigen.

Na wat speurwerk op het internet zag ik dat er verschillende methoden werden gebruikt om de korven te maken. Sommige gebruikte soort metalen krammen maar wat ik een mooie oplossing vond is de clip. Deze kun je met een speciale tang dichtknijpen.

Naast deze bevestigingsmaterialen heb ik een kleine betonschaar gebruikt om het gaas materiaal op maat te kunnen knippen. Er zijn hier vele typen van te vinden bij de bouwmarkt of tuincentra, ikzelf heb hier gewerkt met Giardino draadpaneel Bari vuur verzinkt 180x90cm met gaas maat van 5×5 cm (was toen een aanbieding bij de Praxis).

Voordat ik aan de slag ging met het knippen en monteren heb ik eerst een ontwerp gemaakt. Een handig programma om dit mee te doen is “Sweet Home 3D“. Dit is een relatief eenvoudig te bedienen, maar toch erg uitgebreid, 3D programma voor het ontwerpen.

Na het ontwerp kwam natuurlijk het op maat knippen en plaatsen van de korven. De korven zelf heb ik bovenop oude tegels gezet om verzakking te voorkomen.

En dan komt natuurlijk het vullen van de korven. Uitdaging één is wel om te bepalen hoeveel stenen heb ik hiervoor nodig en welke steen is mooi, net voldoende van maat om er niet doorheen te vallen etc. Door de afmetingen van de korven om te rekenen naar inhoud een schatting gemaakt van hoeveelheid stenen. En gekozen voor een gele zandsteen.

En dan nog de houten vlonder met een kleine verhoging zodat ik mooi op hoogte bij de voordeur uitkwam.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.