I show to you how I convert an pencil sketch into an vectorized computer graphic. For this I use the application Inkscape. The resulting graphics can than be used in the game design tool I use i.e. Game Maker from YoYo.com.

Mijn Held inkt tekening

In het begin worstelde ik een beetje om mijn tekeningen goed over te brengen naar de computer en welk formaat ik dan het beste kon gebruiken om de tekening in gamemaker als sprite te kunnen toepassen. Ik heb verschillende technieken geprobeerd waaronder ook tekenen op een tablet direct in de computer maar persoonlijk vind ik het normal tekenen met een potlood toch prettiger.


Voor het tekenen en omzetten naar de computer werk ik met de volgende stappen ;

  1. Teken de tekening met potlood
  2. Trek de schets over met inkt/pen tot de definitieve tekening
  3. Scan de tekening met een scanner
  4. Importeer de scan in Inkscape en gebruik trace bitmap functie
  5. Werk in lagen om kleur aan te brengen

G-: 1; Teken de tekening met potlood
Als voorbeeld hier mijn Hero uitgewerkt in potlood tekening.Stap twee; Het Inkten
Nadat je klaar bent met je potlood tekening kun je hem ‘inkten’. Ik gebruik hiervoor een led licht box. Voorheen gebruikte ik een lichtbak met lamp, maar nu een veel praktischer led licht box van Huion. Wordt niet warm, is erg plat en geeft gelijkmatig licht. Je kunt hem ook gebruiken voor dia’s en foto negatieven (hoewel ik die door de digitalisering alleen nog heb uit de vorige eeuw…).
Stap 3; Scan de tekening
Als volgende stap om de tekening om te zetten naar de computer gebruik ik een computer scanner. Ik zet hierbij de scan resolutie op 600dpi zodat er voor de volgende stappen een goed contrastrijk plaatje ontstaat
IHet bestand open ik vervolgens met het programma Inkscape. Inkscape is een vrij te gebruiken programma waarmee vector bestanden gemaakt kunnen worden. Het is ontwikkeld voor verschillende systemen als Windows, Linux en de Mac wat ik een voordeel vind zodat ik het op ook daar eenvoudig kan gebruiken.
Nadat de tekening is gescand kun je hem in het programma Inkscape importeren en opzetten in een vector tekening. De meeste grafische formaten zoals jpg en/of bmp werken met pixels. De afbeelding bestaat daarmij eigenlijk uit kleine puntjes. Als je de afbeelding gaat vergroten worden deze pixels zichtbaar en kan een plaatje erg korrelig worden. Inkscape maakt gebruik van Scalable Vector Graphics (SVG).

Afbeeldingen worden niet uit puntjes opgebouwd maar uit berekende lijnen tussen punten.  Als een tekening nu wordt vergroot of verkleind maakt het niet uit of punten verder uit elkaar komen te liggen. De lijnen worden gewoon opnieuw berekend. Vooral voor tekeningen zoals wij willen gebruiken voor sprites is dit zeer geschikt.

Nadat we de tekening in Inkscape is bewerkt tot vector tekening kun je Inkscape gebruiken om kleur toe te voegen. Belangrijk hierbij is het gebruik van lagen. Ik maak een laag aan onder de tekening laag zodat de kleurvlakken mooi onder de lijnen vallen.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.